Dijital Yenilikler

Proximity Marketing Nedir, Nasıl Çalışır?

Her işletmenin amacı, doğru müşteriyi yakalamak. Ancak bu amacı gerçekleştirmek her zaman kolay olmuyor; bunu başarmak için doğru zamanda doğru mesajı vermek en temel gereklilik. Criteo Reklamları ve Remarketing gibi farklı dijital pazarlama stratejileri, bu konuda işletmelerin en önemli yardımcılarıdır diyebiliriz. Çünkü sadık bir müşteri kitlesi yaratma konusunda dijital pazarlama teknikleri cazip fırsatlar sunuyor. Bu fırsatları daha farklı bir boyuta getiren pazarlama taktiklerinden biri de” Proximity Marketing” tekniğidir. Kişisel alan pazarlaması olarak da bilinen bu taktiğin başarı oranı oldukça fazla. Peki, yeni nesil pazarlama stratejisi olan proximity marketing nedir ve nasıl çalışır? Şimdi bu başarılı pazarlama stratejisini yakından tanıyalım.

Proximity Marketing Nedir?

Proximity marketing, taşınabilir cihazlar üzerinden müşterilerle iletişim kurmayı hedefleyen bir pazarlama stratejisidir. Bu strateji, tüketicilere ulaşmak için konum bilgisinden yararlanır. Konum tabanlı bir pazarlama metodu olan proximity marketing, akıllı cihazların konumunu Bluetooth, GPS, NFC, Wi-Fi gibi mobil veri sağlayan teknolojiler aracılığıyla öğrenir. Daha sonra bu teknolojilerin kapsama alanına giren akıllı cihazlara satışa teşvik etmek için mesaj gönderir.

proximity marketing nedir

Proximity Marketing’in çalışma disiplinini en basit ifadeyle şu şekilde anlatabiliriz: Diyelim ki bulunduğunuz şehrin herhangi bir caddesinde yürüyüşe çıktınız. Telefonunuza bir mesaj geldi ve bu mesajda bir mağazanın indirim haberini aldınız. Bu mesajı önemsemeden yürümeye devam ettiniz ve birkaç saniye sonra size mesaj gönderen mağazayı karşınızda gördünüz. İşte proximity marketing’in çekim alanına girmiş oldunuz.

Yukarıdaki örneğe benzer olarak bu pazarlama tekniğinden sadece alışveriş mağazaları yararlanmaz; örneğin bir bankanın önünden geçerken telefonunuza düşük faizli kredi mesajı gelebilir veya konum olarak yakın olduğunuz bir restorandan çift kişilik ekonomik bir akşam yemeği bilgisi de alabilirsiniz.

Proximity Marketing ve Beacon Teknolojisi

İnsanların kullandığı cihazların konum bilgisine göre mesaj gönderen proximity marketing, günümüzde genellikle beacon teknolojisi ile çalışmaktadır. 2013 yılında ilk kez Apple tarafından piyasaya sunulan beacon teknolojisi, BLE (Bluetooth Low Energy) teknolojisi ile insanların konumlarını 50 metreye kadar net bir şekilde öğrenebiliyor. Bu nedenle beacon sistemi, GPS’e göre kişisel alan pazarlamasında (poximity marketing) daha çok tercih ediliyor.

2018 yılında yapılan bir araştırmada ABD’de 4,5 milyon Beacon vericisinin aktif olduğu tespit edildi. Aynı zamanda günümüzde 1 milyara yakın beacon uyumlu ios ve android cihazların olduğu belirtiliyor. Bu rakamlar, Beacon temelli proximity marketing tekniğinin gelecekte daha da yaygınlaşacağının bir göstergesi.

Proximity Marketing Avantajları

Bu pazarlama stratejisinin en önemli avantajı, nokta atışı yapmasıdır diyebiliriz. Diğer pazarlama stratejilerine baktığımızda müşteri bulmak için yaratıcı fikirler ve özel ayarlamalar gerekmektedir. Ancak proximity marketing’te beacon teknolojisini veya diğer kablosuz iletişim teknolojilerini kullanmak yeterlidir. Bu pazarlama stratejisinde müşteri ve mağaza/işletme arasında çok kısa bir mesafe olduğu için tek bir hatırlatıcı mesaj müşterileri harekete geçirebilir.

Özellikleri Nelerdir?

Proximity pazarlama tekniğinin neler yapabileceğinin kısa bir özeti:

  • İnsanların aynı yerleri ne sıklıkla ziyaret ettiğini ve ne kadar süreyle kaldıklarını ölçer. Bu veriler üzerinden bir müşteri portföyü oluşturur.
  • Tüketicilerin mağaza içinde ziyaret ettiği bölümleri izler ve işletmeye daha çok satış yapması için yeni fikirler sunar.
  • Müşterilerin mağazaları ziyaret etmeleri için indirim ve kampanya haberleri verir.
  • Potansiyel müşterileri gerçek müşterilere dönüştürme konusunda oldukça başarılıdır.

Doğru Pazarlama Stratejileri ile Etkili Sonuç

Yeni müşteri bulmak ve müşteri sadakati sağlamak için işletmelerin kullanabileceği birçok pazarlama stratejisi bulunuyor. Konum bazlı bir strateji olan proximity marketing, bu stratejiler arasında başarılı sonuçlar veren bir teknik ancak Google ve sosyal medya reklamları kadar popüler değil. Sosyal medya ve Google reklamları her ölçekten işletmenin yararlanabileceği dijital pazarlama stratejileridir.

İşletmenizi internette duyurmak için öncelikle Google ve sosyal medya reklamları ile işe başlayın. Google ve sosyal medya reklamları vererek harika sonuçlar elde ettikten sonra daha farklı pazarlama stratejilerinden yararlanabilirsiniz. Doğru ve başarılı bir dijital pazarlama başarısı elde etmek istiyorsanız hemen iletişime geçin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir