Tüketici Davranışları İşletmeleri Nasıl Etkiliyor, Tüketici Davranışı Türleri
Dijital Yenilikler

Tüketici Davranışları: İhtiyaç Türleri ve Tanımları

Etkili bir pazarlama stratejisi geliştirmek ve satışlarını artırmak isteyen bir şirketin tüketici davranışları ihtiyaçlarına ayak uydurması çok önemlidir. Bunu yapan işletmeler, tüketicilere kendilerine özel olarak tasarlanmış bir ürün veya hizmet sunabilir. Ayrıca daha yüksek yankı bulma şansına sahip etkili pazarlama kampanyaları oluşturabilir.

Tüketici Davranışları ve İhtiyaçları

Duygular, tercihler veya yaşam tarzı insanların ticari faaliyetlerini etkiler. Tüketici davranışları, bireylerin veya grupların mal ve hizmetleri satın almasına veya elden çıkarmasına yönelik faaliyetlerin incelenmesi anlamına gelir. Tüketici ihtiyaçları, bir kişiyi kendilerini tatmin eden bir ürün veya hizmeti aramaya ve ödemeye yönlendirir. İhtiyaç, satın alma kararında itici bir güçtür. Bir marka bu ihtiyaçları tespit etmede ve bunları karşılayan ürün veya hizmetler sunmada ne kadar etkili olursa, o kadar çok satış yapacaktır. Amerikalı psikolog Abraham Maslow‘a göre, bu ihtiyaçlar hiyerarşik olarak 5 seviyeye ayrılmıştır:

  1. Fizyolojik İhtiyaçlar
  2. Güvenlik ihtiyacı
  3. Ait olma ihtiyacı
  4. Saygınlık ihtiyacı
  5. Kendini gerçekleştirme ihtiyacı

Maslow’a göre tüm bireyler, ihtiyaçlarını bu hiyerarşiye göre yerine getirmelidir. Örneğin, güvenlik ihtiyaçlarını karşılamadan önce kişinin fizyolojik ihtiyaçlarını karşılaması gerekecektir.

12 Tür Tüketici İhtiyacı

Şimdi de insanları satın alma sürecine iten nedenlerden bahsedelim:

  1. İşlevsellik: Bir müşterinin bir sorunu veya ihtiyacı olduğunda, sorununu veya ihtiyacını karşılaması için parasını ödediği ürün veya hizmete ihtiyacı vardır.
  2. Fiyat: Herkesin sınırlı bir bütçesi vardır. Bu, ürün veya hizmetin fiyatının hedef kitlenize göre uyarlanması gerektiği anlamına gelir.
  3. Deneyim: Markanın sunduğu ürün veya hizmet, tüketicinin ihtiyacını basit ve kullanışlı bir şekilde karşılamalıdır. Bu, kullanımı kolay ve sezgisel bir tasarıma sahip olması gerektiği anlamına gelir.
  4. Güvenilirlik: Ürünün güvenilir olması ve tüketicilerin ürünü uzun süre kullanabilmesi önemlidir.
  5. Verimlilik: Ürünün kullanımı basit olmalıdır, böylece kullanıcılar onu tanımak için çok fazla zaman harcamak zorunda kalmazlar.
  6. Uyumluluk: Mümkün olduğunca, müşterinin halihazırda kullanmakta olduğu diğer ürünlerle uyumlu bir ürün veya hizmet sunmaya çalışmalısınız.
  7. Empati: Kullanıcı sadece cevapları değil, aynı zamanda markanın anlayışlı olmasını da ister. müşteri hizmetinizin iyi eğitimli, güvenilir ve arkadaş canlısı olduğundan emin olun.
  8. Şeffaflık: Ne kadar şeffaflık ve samimiyet olursa, müşteriler markaya o kadar güven duyacaktır. Markalar bunu hizmet şartlarını belirleyerek ve kullanıcıları fiyat değişikliklerinden veya şirket haberlerinden haberdar ederek yapabilir.
  9. Kontrol: Tüketiciler, satın alma sürecinin her noktasında kontrolün kendilerinde olduğunu hissetmelidir. Neyi, nasıl ve ne zaman alacağına karar veren onlar olmalıdır.
  10. Seçenekler: Müşteriler satın almadan önce farklı seçeneklere sahip olmayı severler. Aynı işlevi görseler bile farklı ürün ve hizmetler arasında seçim yapmayı severler.
  11. Bilgi: Kullanıcılar, satın alma işlemi yapmadan önce ve sonra marka hakkında bilgiye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, sunulan ürün veya hizmetlerle ilgili makaleler içeren kurumsal bloga, sosyal ağlarda bir profile veya tüketicileri bilgilendirmek için bir platform görevi gören herhangi bir ortama sahip olmak önemlidir.
  12. Erişilebilirlik: Müşteriler marka ile farklı iletişim kanallarından iletişime geçebilmelidir. Bu, bir e-postaya, telefon numarasına, WhatsApp Business‘a veya canlı sohbete sahip olmanın, bu ilgiyi tüketiciye sunmanın anahtarı olduğu anlamına gelir.

Müşteri İhtiyaçları Nasıl Belirlenir?

Tüketici ihtiyaçlarını belirlemenin birkaç yolu vardır. Müşteri veri analizi bunu yapmanın en önemli yollarından biridir. Bunu yapmak, satın alma öncesinde, sırasında veya sonrasında ortaya çıkabilecek yaygın kalıpları ve sorunları belirleyebilir.

Ayrıca, halkın marka hakkında ne düşündüğünü ve sunulan ürün veya hizmetlerin ihtiyaçlarını bekledikleri gibi karşılayıp karşılamadığını öğrenmek için etkileşimleri kontrol etmek gerekir. Sordukları soruların türü veya en fazla etkileşimi sağlayan evergreen içerikler, tüketicilerin ne aradığına dair ipuçlarıdır. Hatta onlardan anketler aracılığıyla veya aktif platformlarınızdan herhangi birine yorum bırakmaya davet ederek fikirlerini sorabilirsiniz.

Müşterilerin başka bir şirketin ürün veya hizmetine ilişkin maruz kaldığı sorunlar, marka lehine kullanılabilecek veriler olduğu için rakipler de bir diğer bilgi kaynağıdır. Son olarak, anahtar kelime araştırması, müşterilerin ne aradığını ve neyle ilgilendiğini gösterir. Bu yöntemle de tüketici davranışları ve ihtiyaçları hakkında bilgi sahibi olursunuz.

Tüketici İhtiyaçlarına Nasıl Cevap Verilir?

Tüketici ihtiyaçları değişir, bu nedenle düzenli analizler yapılmalıdır. Bugünün tüketici ihtiyaçları birkaç ay içinde aynı olmayabilir, bu nedenle güncel kalmak önemlidir. İyi destek ve müşteri hizmeti sunmak gibi yönler, tüketicilerin en çok neyle ilgilendikleri hakkında daha fazla bilgi almanın en iyi yollarıdır.

Satın alma sürecini olabildiğince kolaylaştırmak ve ortaya çıkan sorunlara anında müdahale etmek de önemlidir. Gerisi, her şeyden önce, onları anlayabilmeniz ve nihayetinde onlara yardımcı olabilmeniz için müşterileri dinlemek ve onlardan bilgi toplamaktır.

Müşteri İhtiyaçlarını Yönlendirerek Markanızı Büyütün

Müşterilerinizin ne aradıklarını analiz etmek ve ihtiyaçlarına yönelik çözümler bulmak başarı getiren pazarlama stratejilerinin ilk adımıdır. Bu konuda ne kadar doğru hamleler yaparsanız hedeflerinizi o oranda daha hızlı gerçekleştirirsiniz. Tüketici ihtiyaçlarına karşılık vermek için doğru hedefleme türlerine ve başarılı kampanyalara ihtiyacınız olacak.

Profesyonel bir çalışma yürüterek kısa vadede reklam başarınızı artırabilirsiniz. Detaylı analiz ve başarılı reklam hedeflemeleri için Reaktif Dijital ile hemen iletişime geçin. Böylece hem markanızı güçlendirin hem de satışlarınızı artırın.

Bu yazıda tüketici davranışları ve ihtiyaçlarından bahsettik. Aynı zamanda bu ihtiyaçların nasıl karşılanacağı üzerinde durduk. Güncel pazarlama konuları için Dijital Mecmua sitesini takip etmeye devam edin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir