Kurumsal Blog Nedir, Kurumsal Blog Örnekleri, Kurumsal Blog Özelikleri
Dijital Yenilikler

Kurumsal Blog: Başarının Temel Unsurları

Hedef kitlenize kendi alanınızda uzman olduğunuzu nasıl garanti edersiniz? Bunun için reklam ve sosyal medya gibi araçları kullanabilirsiniz. Ek olarak İşini bilen bir firma olduğunuzu göstermek için kurumsal bir blog yönetimi de faydalı olabilir. Kurumsal bloğunuz, alanınızdaki uzmanlığınızı gösterecek ve kullanıcıları ürününüze yaklaştıracaktır. Ayrıca, iyi tasarlanmış bir şirket blogu her zaman yeni müşteriler için bir kaynak olacaktır. Bu yazıda, yüksek kaliteli ve rekabetçi bir kurumsal blog oluşturmanıza ve sürdürmenize yardımcı olacak temel unsurları vurgulayacağız.

Markalı Ürünler

Markalaşma, en azından başlangıç aşamasında, ana pazarlama görevlerinden biridir. Kurumsal bir blogdaki çalışmanızın başlaması gereken yer burasıdır. The American Marketing Association, markayı/şirketi bir diğerinden ayıran temel niteliklerin isim, slogan, tasarım, sembol gibi unsurların olduğunu söyler. Bir şirket için marka, bir kişi için itibar gibidir – çok çalışarak kazanılır.

Kurumsal blogda kullanılması gereken bazı markalı öğelere göz atalım.
  • Şirket Logosu: Bir logo, şirketin ana görsel tanımlayıcısıdır çünkü ziyaretçiler web sitenize geldiklerinde ilk gördükleri şey logodur. Bu nedenle, blogunuz için kurumsal logo kullanmaktan çekinmeyin
  • Renk: Her renk farklı duygu ve duygular uyandırır ve bu nedenle kullanıcıların gelecekteki kararlarını etkileyebilir. Kurumsal renklerinizi kullanın. Bu şekilde, bir blogun şirketinizin imajının bir parçası olduğu hissini yoğunlaştıracaksınız.

Kurumsal Blog için Tipografinin Önemi

Blogunuzun rakipleriniz arasında öne çıkmasını istiyorsanız, metin gösterimine özen gösterin. Tüm metin bloklarının açık ve mantıklı bir şekilde yerleştirilmesi gerektiğini unutmayın; bu, metninizi iyi yapılandırılmış ve kolay anlaşılır hale getirecektir. Bu nedenle aşağıdaki unsurlara dikkat edin:

  • Font: Blog metnindeki minimum yazı tipi boyutu 16 piksel olmalıdır. Arial, Geneva, Helvetica ve Verdana’yı içeren Sans Serif grubundan yazı tiplerini seçmek daha iyidir. Bir blogda üçten fazla farklı yazı tipi kullanmayın, aksi takdirde metin bütünlüğünü kaybeder.
  • Satır Aralığı: Çizgiler arasındaki mesafe için standart bir gereklilik %120’dir. Bir blogdaki ana yazı tipi 16 piksel ise satır aralığı 19,2 piksel olmalıdır. Optimum satır uzunluğu, masaüstü blog sürümü için 60 karaktere kadar ve mobil sürüm için 40 karaktere kadardır.
  • Boş Alanlar: Bir makalenin paragrafları ve mantıksal bölümleri arasındaki boşluklar, makalenin okunabilirliğini artırmaya yardımcı olur. Sonuçta, ziyaretçiler muhtemelen sürekli bir mektup akışını okumak için çok az istek duyacaktır.
  • Headings ve Subheadings. Başlıklar yalnızca metni düzenlemekle kalmaz, aynı zamanda gezinmeyi de kolaylaştırırlar. Sadece başlıklara ve alt başlıklara bakarak bir kullanıcı ana fikri anlayabilir ve tam olarak neye ihtiyaç duyduğunu bulabilir.
  • Listeler: Madde işaretli ve işaretsiz listeler, önemli bilgileri vurgulamaya veya önem düzeyine göre sıralamaya yardımcı olur. Ancak, onları aşırı kullanmayın. Metnin önemli bir kısmı listeler şeklinde sunulursa, kullanıcıların dikkati kolayca dağılır ve bilgileri sonuna kadar okuma olasılıkları azalır.

Görsel Kullanımı

Aslında beynimize iletilen bilgilerin %90’ı görseldir, bu nedenle insanların görsel bilgileri diğer herhangi bir veri türünden daha iyi algılaması şaşırtıcı değildir. Birçoğumuz, monoton metinlerden ziyade videolardan ve resimlerden bilgileri anlamayı daha kolay buluyoruz. Görsel seçimi, özellikle makaleyi destekleyen ana resim – kapağı söz konusu olduğunda çok önemlidir. Bir kişi, blogun belirli bir kategorisine göz atarken de bunu görür. Bu görüntünün konuyla ilgili olduğundan ve akılda kalıcı olduğundan emin olun.

GIF’ler

GIF kullanımı konusunda çok dikkatli olmalısınız. Örneğin, makaleniz GIF’ler de dahil olmak üzere ciddi bir konuyla ilgileniyorsa, büyük olasılıkla uygunsuz olacaktır. Ancak makalenizin amacı okuyucuları eğlendirmekse, GIF’ler mükemmel bir seçenek olacaktır ve işte nedeni:

  • duyguları uyandırırlar;
  • algılamaları kolaydır;
  • genellikle sosyal ağlarda paylaşılırlar.

Ayrıca, GIF’ler, Nasıl Yapılır makalelerinde okuyuculara talimatlarınızı mükemmel bir şekilde gösterebilir.

İnfografikler

Makaleniz bazı süreçlerin istatistiklerini veya açıklamalarını içeriyorsa, infografikler bu verileri desteklemek için mükemmel bir çözüm olacaktır. Blog makalelerinin yanı sıra e-postalara ve sosyal medya gönderilerine infografikler ekleyebilirsiniz. Bir bilgi grafiği oluşturmak için birkaç ücretsiz ve paylaşılan yazılım hizmetini kullanabilirsiniz:

Sunum Slaytları

Sunumlar bir makaleyi tamamlar ve önemli noktaları özetlemeye yardımcı olur. Metne sunum slaytları eklemek için SlideShare servisini kullanabilirsiniz. Kullanıcılar slaytlarından herhangi birini indirirse, logonuz onlar için şirketinizin bir hatırlatıcısı olacaktır. Bu yüzden sunumunuzu markalamayı unutmayın.

Önemli Alıntılar

Etkili kişilerin (kanaat liderlerinin) otoritesine başvurmak, influencer marketing için yaygın bir uygulamadır. Ünlü kişilerin alıntıları bu konuda harika bir çözümdür. Fikir liderinin fotoğrafını, alıntısını ve adını içeren bir resim eklemeniz yeterlidir. Doğru kişiyi ve kelimeleri seçtiyseniz, görüntü kullanıcıları çekecek ve metninize daha fazla ilgi duymalarını sağlayacaktır.

Kullanıcı Etkileşim Oranları ve CTA’lar

Sosyal canlılar olduğumuz için başkalarının beğendiğini seviyoruz/beğeniyoruz. Bu nedenle, makalelerinize görüntüleme, beğeni ve yorum sayısını gösterecek widget’lar eklemek iyi bir fikirdir. Bu araçlar organik aramadaki en iyi makaleleri tanıtacaktır. Dolayısıyla kullanıcılar ilk olarak beğenecekleri gönderileri okuyacak. Genellikle sosyal medyada paylaş butonları gibi görünen CTA’lar (harekete geçirici mesajlar), makalelerinizin okuyucuların ihtiyaçlarını karşılaması koşuluyla şirketinizin tanıtımına yardımcı olacaktır.

Lead Magnet

Lead magnet, kullanıcı iletişim bilgileri karşılığında verilen bir indirim veya bonus şeklinde çekici bir tekliftir. İdeal bir müşteri adayı, doğru hedef kitleyi kendine çeker ve kaliteli aboneliklerin sayısını artırır.

Lead Magnet özelliğini daha verimli hale getirmek için dahil edilmesi gereken birkaç unsur vardır:

  • Kullanıcıların teklifinizin özünü anlamalarına yardımcı olacak bir başlık
  • Kullanıcılara iletişim bilgilerini bırakmaları durumunda blogun takipçisi olacaklarını söyleyen bir alt başlık
  • Teklifin ayrıntılı bir açıklaması
  • Bir abonelik düğmesi

Pazarlamacıların %69’u lead magnet özelliğinin olası satış yaratmanın temel görevleri olduğunu söylüyor. Bu araç, işinizi önemli ölçüde geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Blog İçeriklerinizi Müşteri ve Ziyaretçilerinize Yazdırın

Modern markalar arasında yeni bir trend, kurumsal bloglarında kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği yayınlamaktır. Bu yaklaşımın birkaç avantajı vardır:

  • Yeni makaleler yazmak için daha az zaman harcanır.
  • İnsanlar, kullanıcılar tarafından yazılan içeriği daha fazla beğenir.
  • Hedef kitlenin bir temsilcisi tarafından yazılan bir makale kesinlikle bu kişilerin ihtiyaç ve ilgilerini karşılayacaktır.

Kurumsal Blog ile Markanızı Büyütün!

Doğru yaklaşımla, kurumsal bir blog, eski müşterileri elde tutmak ve yenilerini çekmek için mükemmel bir araç olacaktır. Blogunuzu başlatmaya veya halihazırda sahip olduğunuz blogu geliştirmeye hazırsanız, bu yazımızda bahsettiğimiz taktikleri uygulayabilirsiniz. Kurumsal blogunuzu sosyal medya ve Google reklam kampanyaları ile güçlendirerek hedef kitlenize daha da yaklaşabilirsiniz. Sosyal medya ve Google pazarlaması ile müşteri kitlenize ulaşmak için Reaktif Dijital yetkilileri ile iletişime geçin. Reaktif Dijital destek ekibinden reklam kampanyaları ve kurumsal blog yayın desteği alarak firmanızı öne çıkarabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir