Dijital pazarlama stratejinizi bir sonraki seviyeye nasıl taşıyacağınızı düşündünüz mü? İçerik pazarlaması, bu hedefe ulaşmak için etkili bir yöntemdir. Bu süreç, düşük maliyetli bir yatırımla hedef kitlenizin ilgisini çekme yeteneğine sahiptir. Dijital Mecmua sitemizdeki bu yazıda içerik pazarlaması nedir sorusuna cevap verdik.
İçerik Pazarlaması Nedir?
İçerik pazarlama, hedef kitlenizin ilgisini çekmenin ve değerli içerik oluşturmaya dayalı olarak müşteri sayınızı artırmanın bir yoludur. Bu strateji, bir markanın potansiyel müşterileri kendisine çekme, onları etkileme ve değer yaratma yeteneğine sahiptir. Bu yöntem, markanız hakkında olumlu bir algı oluşturur ve işletmenize iş alanı üretir. İçerik pazarlama, günümüzde bir pazar trendi değil, daha fazla iş başarısı elde etmek için stratejik bir yatırımdır. Bu strateji ile bir marka, çevrimiçi ortamda daha fazla ilgi ve görünürlük kazanabilir ve de müşterileri tarafından tanınır hale gelebilir.
İçerik Pazarlamanın 4 Temel Amacı Nedir?
İçerik pazarlamanın dışında başarılı olmanın başka yolları da var, bu doğru. Fakat içerik pazarlamanın işletmenize uzun soluklu katkılarından söz edebiliriz. Peki, neden işiniz için bu seçeneği seçmelisiniz? İçerik pazarlamanın 4 temel amacını aşağıdaki gibi ifade edebiliriz:
- Marka farkındalığı yaratmak
- Müşteri bağlılığı oluşturmak
- Güven aşılamak
- Tüketicilerin ilgisini çekmek
İçerik pazarlaması nedir sorusuna dijital pazarlama stratejilerinin temeli ve tamamlayıcısıdır cevabını verebiliriz. Bu stratejinin temel amacını yukarıdaki 4 maddeyle özetlemek mümkün. İster yeni açılan bir işletme olun ister köklü ve tanınan bir firma… İçeriğe her zaman ihtiyacınız olacak. Sosyal medya pazarlama veya e-posta pazarlama gibi kullandığınız yöntem fark etmeksizin başarınızı artırmanın ön koşulu kaliteli içerikler sunmadaki başarınız olacaktır. Bugün insanların hangi içeriği tüketeceklerini seçme gücüne sahip olduğunu unutmamalısınız. Bir bilgi denizine dalmış durumdalar ve markanızı seçmelerini istiyorsanız onlara en iyi seçenekleri sunmalısınız.
☑️ Google Premier Partner ajansı Reaktif Dijital ile tanışın ve satışlarınızı artırın. Ücretsiz bilgi almak için tıklayın 👉 Reaktif Dijital İletişim
İçerik Pazarlamanın Avantajları
Doğru uygulandığı takdirde içerik pazarlamanın işletmenize büyüme garantisi getireceğini söyleyebiliriz. Şimdi içerik pazarlamanın avantajlarını maddeler halinde belirtelim:
- Ziyaretçileri çeker ve site trafiğinizi artırır.
- Kitleniz için değer yaratır.
- Ürün ve hizmetleriniz hakkında kullanıcıları bilgilendirir.
- Olumlu bir marka algısı oluşturur.
- Kitlenizin ilgisini çeker.
- Satışları bir sonraki seviyeye taşır.
- Potansiyel müşteri sayısında artış sağlar.
- Müşteri edinme maliyetini düşürür.
Dijital İçerik Pazarlaması Nedir?
Dijital içerik pazarlaması, çevrimiçi olarak hedef kitle için ilgili ve faydalı içerik oluşturmaya, yayınlamaya ve dağıtmaya odaklanan bir pazarlama stratejisidir. İçerik pazarlama sürecinin en önemli süreçlerin biridir hatta günümüzdeki içerik planlamalarının birçoğu bu anlayış üzerine inşa edilmiştir. Genel olarak dijital platformlarda üretilen içerikleri tanımlayan bir pazarlama türüdür. Sosyal medya, Google gibi günümüzde en çok tercih edilen pazarlama yöntemlerini tanımlar. İçerik pazarlaması nedir sorusuna cevap verirken öne çıkan pazarlama anlayışı olup avantajları standart içerik planlaması ile benzerlik taşır.
Başarılı İçerik Pazarlaması Örnekleri
Yazımızın bu bölümünde büyük işletmelerin yeni işler kazanmak için kendi içerik stratejilerini nasıl oluşturduklarına dair örnekler verdik.
- Apple – Shot On an iPhone kampanyası
Apple, 2015 yılında, kullanıcıların iPhone’larıyla çektikleri fotoğrafların yer aldığı Shot on an iPhone adlı bir kampanya başlattı. Kampanya, tüketicilerin ilgi alanlarını ve yeteneklerini etkiledi. Bir Apple ürünü kullanarak onların da profesyoneller gibi sanat yapabilecekleri mesajını verdi. Kampanya sadece ülke çapındaki reklam panolarında yer almakla kalmadı, aynı zamanda sınırları aşan popüler bir sosyal medya kampanyasına dönüştü.
- Neutrogena – Creator Studio
2020 yılında Neutrogena, cilt sağlığına odaklanan ve kullanıcı tarafından oluşturulan bir video içerik stüdyosu oluşturduğunu duyurdu. Kullanıcıların eğitici, bilgilendirici ve cilt sağlığına odaklanan içerikler göndermeleri istendi. Neutrogena, bu kampanya ile müşterilerine eğlenceli bir sorumluluk verdi. Müşterilerini yönetici pozisyonuna yükselten marka, müşterilerin yaratıcı çalışmaları ile bilinir bir imaj yarattı. Bu kampanyanın, mesajınızı yaymak için kullanıcı yeteneklerini ve reklam öğelerini kullanmanın harika bir örneği olduğunu söyleyebiliriz.
- Spotify – Wrapped
2017’de Spotify, Wrapped adlı veriye dayalı bir sosyal medya kampanyası başlattı. Kampanya, dinleyicilerin verilerini aldı ve dinleme davranışına ilişkin bir dizi göz alıcı ve eğlenceli istatistikler üretti. Kişiye özel veriler içeren bu kampanyaya kullanıcılar büyük ilgi gösterdi. Kullanıcılar, dinleme istatistiklerini içeren verileri kendi sosyal medya adreslerinde paylaştılar. Spotify markası, milyonlarca kullanıcının sosyal medya adreslerindeki paylaşımlarda yer aldı. Kampanyanın iyi çalışmasının nedeni, kullanıcı deneyimine önem vermesiydi. Verileri estetik açıdan hoş hale getirmeleri de kampanya başarısının bir diğer sırrıydı.
- Mos
İçerik pazarlamasının bir başka başarılı örneği, öğrencilere yönelik finansal teknoloji şirketi MOS’tan geliyor. Öğrencileri en çok ilgilendikleri konularda eğitmek için bir içerik merkezi oluşturdu. Örneğin FAFSA, burslar, iş-çalışma programları ve öğrenci kredileri gibi konulardaki içeriklerini web sitelerinde paylaştı. Mos’un bu çalışması hedef kitleye ve ihtiyaca yönelik kolay anlaşılır bir fikirdi. Öğrenci talepleri Mos rehberi ile karşılandı ve karşılanmaya devam ediyor.
İçerik Pazarlamasına İlişkin İlk Örnek Nedir?
Günümüzün güçlü markaları tarafından uygulanan içerik pazarlama stratejisinin ilk örneğini 18. yüzyılda görüyoruz. Tarihçiler, ABD’nin kurucularından Benjamin Franklin’in 1732 yılında yayınladığı almanak ile içerik pazarlamanın ilk örneğini sergilediğini ifade ediyorlar. Franklin’in yayınladığı almanakta, öğütler ve özlü sözler yer alıyordu. Bu almanak Benjamin Franklin’in o dönemde farklı coğrafyalarda tanınmasını sağlamıştı.
Marka Çekiciliği ve Sürdürülebilir İlgi
İçerik pazarlama kampanyanızın en iyisi olma zorunluluğu yok. Küçük bir hedefinizi gerçekleştirme potansiyeline sahip bir içerik pazarlaması da işe yarayabilir. Küçük bir kitleye hitap eden kampanyanız da kalıcı izler bırakabilir. Bu yazıda içerik pazarlama stratejinizde size rehberlik edecek bazı ipuçları paylaştık. Her platform için içerik oluşturabilir ve dijital medyayı kullanarak hitap ettiğiniz kitleyi rahatlıkla büyütebilirsiniz.
İnsanlara sorunlarını çözmek için ürününüzü veya hizmetinizi nasıl kullanacaklarını öğretmek için farklı hedefleme türlerini kullanabilirsiniz. Konu hakkında destek almak ve sorularınıza cevaplar bulmak için Google Premier Partner Ajansı ile iletişim geçin.