Günümüz pazarlamacıları karmaşık ve parçalanmış bir manzarayla karşı karşıya. Farklı pazarların, kanalların ve ürünlerin akışıyla birlikte, tüketiciler sürekli reklamlara maruz kalmaktan duyarsızlaşıyor. Peki, şirketler ve doğrudan tüketiciyle etkileşime girmek isteyen bu sorunu nasıl aşıyor? Zamandan ve paradan tasarruf ederek yeni müşterilerle nasıl etkileşim kurabilirler? Bu soruların cevabı bütünleşik pazarlamadır. Dijital Mecmua’da bütünleşik pazarlama kavramının ne anlama geldiğini ve şirketiniz için neden faydalı olduğunu açıklayalım.
Bütünleşik Pazarlama Nedir?
Bütünleşik pazarlama, reklamcılık, halkla ilişkiler ve sosyal medya gibi pazarlama sürecinin tüm yönlerini birleştiren bir stratejidir. Pazarlama iletişiminin tüm yönlerini birleştiren bu süreç, müşteri odaklı bir deneyim sunmak için ilgili medya, kanal ve stratejilerin karışımını kullanır. Bütünleşik pazarlama, markanızla tutarlı bir müşteri deneyimi için tüm pazarlama taktiklerini aynı temel mesajlaşmayla uyumlu hale getirme pratiğidir.
Bütünleşik Pazarlama Unsurları Nelerdir?
Bir bütünleşik pazarlamanın gerçekleşmesi için farklı kanallar kullanılabilir. Bu kampanyanın gerçekleşmesini sağlayan farklı iletişim kanalları bulunmaktadır. Bu iletişim kanallarını aşağıdaki gibi belirtebiliriz:
- Doğrudan pazarlama
- Halkla ilişkiler
- Müşteri ilişkileri yönetimi
- Sosyal medya
- Satış geliştirme
- Sponsorluk
- Kişisel satış
- Basılı Reklamlar
- Organik SEO
Bütünleşik Pazarlama Özellikleri
Bu pazarlama stratejisi basit ama oldukça etkilidir. Tüketicilerle etkileşim kurmayı ve onları ürün ve servisleriniz hakkında bilgilendirmeyi kolaylaştırır. Bütünleşik pazarlamada uzmanlaşmak, satışlarınızı artırma konusunda her zaman yardımcı olabilir.
Bütünleşik pazarlama reklamlardan ve satış promosyonlarından sosyal medya ve hedef müşterilere kadar her şeyi sorunsuz bir şekilde entegre etmekle ilgilidir. Örneğin, Snickers’ın 2010’da oluşturduğu Açken Sen Sen Değilsin kampanyası sosyal medya ve televizyonlarda yayınlanmaya devam ediyor. Kampanya, farklı medya ve pazarlarda değişse de, ana tema (aç olduğunuzda ruh halinizin sizi kelimenin tam anlamıyla farklı bir insana dönüştürdüğü) aynı kalır.
Reaktif Dijital ile tanışın ve hedef kitlenizle etkili bir etkileşim kurarak satışlarınızı artırın. Ücretsiz bilgi almak için tıklayın 👉 Reaktif Dijital İletişim
Bütünleşik Pazarlama İletişimi Özellikleri: Neden Önemlidir?
Araştırmalar, dörtten fazla kanaldaki bütünleşik kampanyaların, tek veya çift kanallı kampanyalardan %300 daha iyi performans gösterebileceğini ortaya çıkarmıştır. Bunun nedenlerini aşağıdaki gibi açıklayabiliriz:
- İletişim araçları sayısı ve birbirleriyle uyumları artarsa pazarlama etkinliği artar. Kampanya yolculuğu ne kadar birleşik uyumlu ve planlıysa satış ve marka olasılığı o kadar yüksek olur.
- Farklı platformlarda tutarlı olmak marka bilinirliğini artırır. Tüketicilerin aynı mesajı görme alışkanlıklarını çeşitli ortamlara yaymak markalar için olumlu sonuçlar verir. Tabi ki tutarlı olmak kadar yaratıcı olmak da önemlidir.
- Tek bir mesaja odaklanmak bütçede tasarruf yapma imkanı da verir. Tek mesajı detaylı bir şekilde iletmek tutarsız kampanyalardaki bütçe kaybını önleyebilir.
Bütünleşik Pazarlama Kampanyalarına Başlayın
Bütünleşik pazarlama kampanyaları, marka bilinirliğini artırmaya, potansiyel müşteriler oluşturmaya ve müşterilerinizi memnun etmeye yardımcı olur. En iyi pazarlama kampanyalarının çok kanallı bir yaklaşımı vardır, izleyici katılımını teşvik eder ve marka itibarınızı artırır.
İyi bir pazarlama kampanyası oluşturmanın tek yolu, kampanyanız için doğru kanalları, bütçeyi ve stratejiyi belirlemenizdir. Reklam, sosyal medya ve satış promosyonu gibi araçlar ile netlik, tutarlı ve maksimum iletişim etkisi sağlamak için Reaktif Dijital ile iletişime geçin. Böylelikle pazarlama stratejinizi ve iletişim kanallarını uyumlu hale getirin ve satışlarınızı artırın.
Bütünleşik Pazarlama Örnekleri
Bir marka veya bir işletmenin tanınması için uygun yerlerde doğru kişilerle etkileşimi girmesi gerekiyor. Bütünleşik reklam kampanyaları ise özetle bu noktanın altını çiziyor. Bütünleşik pazarlama hakkında bilgi sahibi olduktan en iyi örneklerinden 4 tanesine göz atalım.
Küçük Düşün – Volkswagen
Amaç, ABD’deki Volkswagen araç satışlarını artırmaktı. İkinci Dünya Savaşı’ndan 15 yıl sonra bile, Volkswagen’in ABD pazarında Alman mallarını satması hala zordu. Özellikle otomobilin kendisi hedef müşterilerin halihazırda kullanmakta olduğundan çok daha küçük olması da satışları zorlaştırıyordu.
Kampanya, ana çekişme kaynağını görmezden gelmek yerine bunu kabul etti. Ardından tüketicilerini 1959’daki kampanyalarının adı olan “Küçük Düşün”e teşvik ederek otomobillerin küçük boyutundan yararlandı. Kampanyan, ülke çapında önde gelen basılı yayınlarda ve gazetelerde yer aldığı için başarısını göstermektedir.
Basılı medyada bu kadar etkili olduğunu kanıtladıktan sonra, konsept TV reklamlarına, bilboard kampanyalarına ve hatta radyo promosyonlarına başarıyla uyarlandı.
Get a Mac – Apple
2006’da gösterime giren bu reklam dizisi, her biri iki bilgisayar üreticisini (PC’ye Karşı Apple) temsil eden mizahi karakterler içeriyordu. Amaç, tüketicileri yaklaşmakta olan bir rekabet olan bir PC’den Mac’e geçmeye ikna etmekti. Reklam formatı biraz agresif, ama aynı zamanda alçak gönüllü ve espriliydi. Ayrıca, Apple kendisini her zaman PC’yi biraz rahatlamaya teşvik eden iyi adam olarak tasvir etti.
Bu reklam görsel hikaye anlatıma öncelik veriyordu. Kampanya mesaj açık değildi biraz gizem yaratılmıştı. Kampanyanın önemli özelliklerinden biri deneyime odaklanmasıydı, ürün özellikleri arka plandaydı.
Doritos Akademi
Doritos markası, 2012 yılında bütünleşik reklam kampanyasıyla 18-24 yaş arası kitleyi etkilemek istiyordu. Marka, kampanya için hayali bir akademi kurdu ve çeşitli iletişim mecraları aktif bir şekilde kullanıldı. Örneğin hayali akademi hocaları adına twitter hesabı açıldı ve twitter’dan her gün paylaşım yaptılar. İnternet sitesi kuruldu ve Facebook kampanyalarına ağırlık verildi. Cips paketlerinin üzerinde de Doritos Akademi yazıyordu ve farklı mecralarda tutarlı bir bütünleşik pazarlama çalışması yapılmıştı. Elbette bu çalışma doritos satışlarını ciddi oranda artırmıştı.
The Truth is Hurt – New York Times
New York Times, azalan aboneler ve haberlere olan güvenin azalmasıyla dertteydi. Bu tanınmış gazetenin evrensel güveni kazanmak için yeni stratejiler bulması gerekiyordu. İşte o zaman, 26 Şubat 2017’de ilk kez başlatılan en etkili bütünleşik pazarlama kampanyalarından biri olan “The Truth Is Hard” kampanyasını tasarladılar. 2018’de The New York Times, ofisindeki haber prodüksiyonunun netliğini gösteren basit bir video yayınladı. İzleyiciler, gerçeğin kendileri için ne anlama geldiğini düşünmelerini sağlamak için meşgul edildi.
Dünya yaygın mülteci krizleri ve çatışmalarıyla boğuşurken, kampanyanın ikinci aşaması, gazetecilerin doğru haberler sunmak için neler yapması gerektiğini gösterdi. Bu içerik, sponsorlu sosyal medya kampanyaları başladıktan sonra dünya çapında dağıtıldı. Sonuç olarak, Times abone sayısı %100 artarak halkın ünlü gazeteye yönelik algısı iyileşti.