Bu günlerde video formatlarının arttığına şüphe yok. Videolar artık platformda ve her ekranda… Videolar, aynı zamanda hikayelerini anlatmak ve insanlarla bağlantı kurmak isteyen markaların da hedefinde! Video pazarlama nedir ve avantajları nelerdir? Bir servet harcamadan video pazarlama ile etkili içerikler oluşturulabilir mi?
Video pazarlama nedir?
Ürün ve hizmet tanıtımının video ile yapıldığı bir pazarlama işlemidir. Video pazarlama stratejisi, ulaşmayı planladığınız hedeflere ve belirli formatlar, platformlar ve dağıtım kanalları için gerçekçi taktikler sunar. Wyzowl‘dan yeni istatistikler, işletmelerin %85’inin videoyu bir pazarlama yöntemi olarak kullandığını iddia ediyor. Video pazarlamayı kullanan markalar, son dört yıla baktığımızda %61’den %85’e yükselmiştir. Bir başka araştırma ise video pazarlama stratejisine sahip markaların %88’i bunun iyi bir yatırım getirisi sağladığını söylüyor.
Hubspot‘a göre, insanlar zamanlarının üçte birini çevrimiçi video içeriğini izleyerek geçiriyor. İnsanların üçte ikisi ise bir ürün hakkında okumak veya dinlemek yerine kısa bir video izlemeyi tercih ettiklerini söylüyor. Video, yüksek dereceli haber makalelerinden bile daha iyi performans göstererek insanların dikkatini çekiyor.
Video pazarlama nasıl yapılır?
Video, insanları anlamak ve insanlarla etkileşim kurmak için en iyi araçtır. Şimdi video pazarlama kampanyalarına yaptığınız yatırımdan size en fazla getiriyi sağlayacak bazı stratejiler ve taktiklerden bahsedelim.
- Video pazarlama stratejisi için temel hedeflerinizi belirleyin.
- Tüketicilerinizi ve alışveriş alışkanlıklarını inceleyin.
- Doğru video formatını seçin.
- Bu işe bütçe ayırın.
- Maksimum fayda getirecek kanalları hazırlayın.
- Kendinizi değerlendirin.
Video pazarlama stratejisi için 6 adım
- Video pazarlama stratejisi için temel hedeflerinizi belirleyin.
İş planlarınızı oluşturun ve nasıl ulaşacağınızı planlayın. Tıklama alarak mı, müşterilerinizin form doldurmalarını sağlayarak mı ya da farklı bir uygulamayı gerçekleştirerek mi?
- Tüketicilerinizi ve alışveriş alışkanlıklarını inceleyin.
Tüketici alışkanlıklarını anlayarak doğru formatı, ses tonunu, platformu ve dağıtım kanallarını seçin. Örneğin, Y kuşağı veya Z kuşağı müşterileri hedefliyorsanız Snapchat, Instagram veya TikTok gibi platformlarda kısa formatlara bağlı kalmalısınız. Daha genç izleyiciler genellikle videoların benzersiz olmasını tercih eder, bu nedenle trendleri takip edin. Biraz duygu katın ve mesajınızı 20 saniyeden uzun sürmeyin. B2B müşterilere satış yapıyorsanız, video pazarlaması stratejinizdeki Facebook ve LinkedIn videoları en iyi seçimdir
- Doğru video formatını seçin.
Açıklayıcı Videolar: Müşterileri ürününüz hakkında eğitir ve farklı kullanım örneklerini gösterir. Genellikle oldukça üst düzeydirler çünkü amaç, ürününüzün bir müşterinin sorununu nasıl çözdüğünü göstermektir. Bu yüzden infografikler ve animasyonlu videolar çok yaygındır.
Tanıtım Videoları: Açıklayıcı videolar müşterilerinizin ihtiyaçlarını ve acılarını içeriyorsa, tanıtım videoları daha çok ürününüz ve özellikleri hakkındadır. Duygusal ve son derece ilgi çekici videolar bir ihtiyaç yaratabilir ve müşterilere daha önce düşünmedikleri ürünler hakkında düşünmeleri için ilham verebilir.
Marka Videoları: Vizyonunuzu ve değerlerinizi iletmek için kullanılır. Bir ürün satmazlar, ancak bağlantı kurmak ve güven oluşturmak için hikayeler anlatırlar.
Ürün Videoları: Ürününüzle ilgili kalan soruları olabildiğince yanıtlar. Endişeleri giderir ve olası satışları dönüşüm hunisinden aşağı inmeye teşvik ederler. Bu nedenle, olumlu bir izlenim yaratmak için samimi ve dürüst olun.
Demo Videoları: Ünlü kutu açma videoları bu kategoriye aittir ve e-ticarette yaygın olarak kullanılmaktadır. Müşterileriniz ürünü satın aldıktan sonra neyle karşılaşacaklarını anlamaları içindir.
- Bütçe Ayırın.
Ne tür video formatlarına ihtiyacınız olduğunu zaten biliyorsanız, maliyetleri değerlendirmek daha kolay olacaktır. Bütçeniz yatırım yapmanıza izin veriyorsa ajanslar ile işbirliği yaparak profesyonel videolar hazırlayabilirsiniz.
- Dağıtım Kanallarını Planlayın.
Maksimum erişim ve etkileşim elde etmek için mümkün olduğunca çok dağıtım kanalınız olmalıdır. Web siteniz, sosyal medya adresleriniz veya sohbet odalarınız bu kanallara dahildir. Hedef kitlenizin en çok kullandığı sosyal medya platformlarını inceleyin. Youtube’u ilk başta mutlaka kullanın ardından da Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter ve Facebook live veya IGTV gibi canlı formatları deneyin.
- Performansını Değerlendirin.
Video pazarlama stratejinizin iyi çalışıp çalışmadığını anlamak için görüntülenme sayısı ve tıklanma oranı gibi video performans ölçümlerini inceleyin. Video performans metrikleri, potansiyel müşteri yaratmaya veya hedeflediğiniz diğer iş hedeflerine katkıda bulunur.
Video pazarlama stratejinizi hazırlarken olası tüm kanalları kullanarak potansiyel müşterilerinize alakalı mesajlar göndermeyi unutmayın. Reaktif Dijital ile bu kanalların tümünü birleştirerek etkili bir pazarlama kampanyası yürütür. Reaktif Dijital yetkilileri ile iletişime geçerek video reklam kampanyanızın daha çok kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. İletişim ve destek için Tıklayın.