Pazarlama dünyasında debranding, bir markaya ait isim ve renk gibi belirleyici özelliklerinin ortadan kaldırıldığı bir süreçtir. Aynı zamanda markasızlaşma adıyla da bilinen debranding, markanın ürün ve hizmetlerinden kendi ismini kaldırması anlamına gelir.
İşletme ve markaların tercih edebilecekleri farklı debranding stratejileri bulunur. Örneğin bir marka, ürününden kendi adını kaldırıp sadece logosunu gösterebilir. Ayrıca bir markanın kendi adını kaldırıp ürün üzerine müşteri adını yazabilir. Ayrıca yine kendi marka adını kaldırıp ürün üzerine ‘eğlen’ ve ‘başla’ gibi harekete geçirici kelimeler yazabilir. Bu yöntemlerin toplamı debranding pazarlama stratejisi olabilir.
Debranding Örnekleri
Debranding (markasızlaşma) ünlü markaların dönem dönem tercih ettiği bir strateji olmuştur. Ünlü markaların debranding stratejilerine göz atalım.
- Coca Cola
Coca Cola, bir dönem marka adını ürününden çıkarmıştı ve bunun yerine anne, baba gibi aileyi anlatan kelimeleri veya kişi isimlerini ürüne ekledi. Bu kampanyanın etkisi memnun edici oldu ve şirketin satışlarını artırdı.
- Tadelle
Tadelle, debranding’i uygulayan bir diğer markadır. Duygusal eylemlere ve harekete geçirici sözcüklere ürününde yer veren marka, tüketiciyle önemli bir bağ kurmuştu.
- Nutella
Debranding’i kullanan bir diğer marka ise Nutella’ydı. Nutella da bu stratejinin önemli bir örneğini gözler önüne serdi.
- Nike
Nike ise yıllar geçtikçe marka adını kaldırıp sadece logoya yer vererek bu stratejinin farklı bir uygulamasını sergilemektedir.
Debranding Faydaları Nelerdir?
Markalar, neden kendi isimlerini ürünlerinden kaldırarak bu stratejiyi uygular? Aslında ilk başta riskli bir pazarlama yöntemi olduğunu söylemek mümkün. Fakat Coca Cola, Nike, Starbucks gibi belli bir kitleye sahip olan büyük markalar, debranding (markasızlaşma) stratejisi ile hedeflerini gerçekleştirebilir. Öncelikle markasızlaşma işlemini büyük kurumsal şirketler yapabileceğini belirtelim. Çünkü henüz tanınmayan bir marka, yeteri kadar bilinmediği için insanlar logo veya figürleri o markayla ilişkilendiremez. Bu da debrandingin başarılı olmayacağı anlamına gelir.
Debranding stratejisi, daha az kurumsal gözükmek isteyen büyük ve güçlü markaların tercih edebileceği bir geleneksel pazarlama ve dijital pazarlama yöntemdir. Çünkü kurumsal olmak ve resmi ilişkiler kurmak bazen tüketici ile marka arasında aşılması zor bir sınır koyabilir. Sıcak ve samimi bir kurumsal kimlik oluşturmak tüketicilerin ilgisini daha çok çeker. De’branding ise resmiyeti bir kenara bırakarak sıcak ve samimi bir marka bilinirliği elde etmenin önemli bir yolu olabilir.
Pazarlamada Fark Yaratın
Siz de debranding ile marka adınızı kaldırmak istiyorsanız ilk olarak markanızı güçlendirmelisiniz. Bunun için tüketiciler ile aranızdaki bağı sağlamlaştırmak için çeşitli çalışmalar yapmalısınız. Aynı zamanda çalışmalarınızı dijital pazarlama stratejileri ile desteklerseniz daha etkili bir sonuç alırsınız. Bu konuda yardım ve destek almak için Reaktif Dijital ekibi ile iletişime geçebilirsiniz. Sertifikalı Google Adwords Reklam Ajansı ile hem arama motorlarında hem de sosyal medyada marka bilinirliğinizi artırabilirsiniz.