Doktorlar Hangi Koşullarda Reklam Verebilir?
Tabipler Odası’nın oldukça sert bir şekilde reklam vermeyi yasakladığı ve yaptırımları olacağı bilinir. Ancak teknolojinin gelişmesi ve rekabetin de artması sebebiyle belirli koşullarda reklam vermeye düzenlemeler getirilmiştir. Sonuç olarak, doktorlar, psikologlar, diyetisyenler, diş hekimleri ve tüm sağlık kuruluşları internet reklamı verebilir. Nitekim gazetelerde sağlık kuruluşlarının da hali hazırda yıllardır reklamı olduğunu biliriz.
Sağlık Sektöründe Reklam Verirken Hangi Koşullara Dikkat Edilmelidir?
- Reklamlar her ne kadar ticari amaçla verilse de, bu durum reklamlara yansıtılmamalıdır.
Örnek: Ameliyat Ücreti, Kampanya, Fırsat Seçenekleri veya İndirim gibi ibareler kullanılmamalıdır. - Hiçbir doktor meslektaşının hastasını elde etmeye yönelik reklam vermemelidir.
- Haksız rekabete sebebiyet verecek reklamlar verilmemelidir.
Örnek olarak: Şehrin En İyi Doktoru vs. gibi - Sağlıkla ilgili pazarlama ibarelerinde bulunulmamalıdır.
Örnek: 3 ayda 5 cm incelme, 15 dakikada hızlı operasyon vs. gibi - Hasta fotoğrafı, bilgisi, ameliyat görüntüsü paylaşılmamalıdır.
Sağlık Sektöründe En Çok Tercih Edilen Internet Reklamları
Bireysel bir doktor veya diş hekimi öne çıkarmak istediği hizmeti, uzmanlıklarını belirleyip buna göre istediği mecrada reklam verebilir. Google’da metin çalışması, Facebook & Instagram’da görsel çalışması gibi farklı reklam türleri vardır.
Eğer sürekli ihtiyaç duyulacak bir sağlık hizmeti veriliyorsa, Instagram Gönderi Reklamı ve Facebook Form Reklamları (potansiyel müşteri bulma) en etkili reklam türleridir.
Örnek olarak: Sağlıklı Zayıflama, Diş Bakımı, Check-up, Psikolojik Destek gibi kullanıcıların karşısına çıktığında ihtiyaç yaratabilecek hizmetlerin reklamı yapılabilir.
Doktor veya hastanenin sunduğu hizmet anlık veya dönemsel olarak ihtiyaç duyulacak, kar marjı yüksek bir hizmet ise Google reklamları idealdir. Örnek olarak, obezite ameliyatı, estetik cerrahi, doğum, ameliyat ve operasyonel hizmetler için tercih edilebilir.
İnternette Kürtaj Reklamı Yapılabilir mi?
Sağlık sektöründe tüm hizmetlerin reklamının yapılamadığını belirtelim. Ancak kürtaj buna dahil değildir. Çoğu ülkede kürtaj (gebelik sonlandırma) reklamı yasak iken Türkiye’de yasak değildir. Sadece sınırlı statüsünde yetişkinlere gösterilmektedir.
Sağlık Sektöründe Görüntülü İnternet Reklamları Kullanılır mı?
Evet. Popüler web sitelerinde, oyun, uygulama ve YouTube gibi platformlarda görsel reklam verilebilir.
Ancak, sağlık sektöründe Yeniden Pazarlama denilen siteye girene tekrar gösterilen reklam türü yapılamaz. Aynı bilgisayarı ve cihazı birden çok kişi kullandığı düşünülerek hassas bilgi statüsüne giren bu reklam türü politikalara aykırıdır.
Sağlık Sektörü için İşi Uzmanına Bırakın
75’in üzerinde aktif Doktor ve Sağlık Kuruluşu reklamı yöneten Google Partner Ajansı Reaktif Dijital’den sağlık sektörüne özel Ücretsiz reklam önerisi paketi alabilirsiniz.