Ağızdan Ağıza Pazarlama Stratejileri, Ağızdan Ağıza Pazarlama Özellikleri
Dijital Yenilikler

Ağızdan Ağıza Pazarlama (WOM) Nedir?

Pazarlama hemen hemen hayatın her alanında karşımıza çıkar. Ürünler, market içinde sürekli bir pazarlanma yarışı içindedirler. Fakat birçok ürünün kopyası, benzeri yapılıp bunlar piyasaya sürülürken bunların arasından sıyrılıp kendi ürününüzü pazarlamak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Ancak doğru taktik ve pazarlama ile diğerlerinin önüne geçilebilir ve markanın yeri sağlamlaştırılabilir. Pazarlama yöntemlerinden biri olan ve birçok konuda avantajlı olan word of mouth marketing yani ağızdan ağıza pazarlama, bu konuda tercih edilen bir yöntem.

Ağızdan Ağıza Pazarlama (Word of Mouth Marketing) Nedir?

Sosyal medya sayesinde günümüzde bir ürün veya hizmet hakkında farklı kişilerin de fikirlerini duyabiliyoruz. Birçok insan, bir ürünü almadan önce o ürün ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için yorum ve değerlendirmelere bakar ya da çevresine sorar. Çünkü başkalarının tarafsız olduğunu düşünür ve onların deneyimlerine reklamlara kıyasla daha çok güvenirler. Ana pazarlama tekniklerinden biri olan ağızdan ağıza pazarlama, temelde insanların denedikleri bir marka, hizmet veya ürün ile ilgili görüşlerini başkaları ile paylaşmalarıdır. “Güven” burada anahtar kelimedir çünkü insanların kendi yorumları, televizyonlarda veya internette görülen reklamlardan daha güvenilirdir.

Ağızdan Ağıza Pazarlama Nasıl Yapılır?

Sosyal medya hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. Sosyal medya kullanmayan kalmadı bile denebilir. Büyük markalardan küçük markalara hemen hemen herkesin bir sosyal medya hesabı var. Bu durum markalar için çok büyük bir fırsat. Çünkü sosyal medyadaki etkileşimler ürünler için çok önemli. Beğenilen gönderiler, altlarına yapılan yorumlar, takipçilerin deneyimleri, bunların başkalarına gönderilmesi ürünler için reklamları yapıldığından çok önemlidir. İnsanlar beğendikleri ya da alıp memnun kaldıkları ürünleri hemen diğer kişilerle paylaşıp ürünü yayarlar. Bu sayede de pazarlama yapılmış olur.

Ağızdan Ağıza Pazarlama Yöntemleri

 Ağızdan Ağıza Pazarlama için hepsi aslında temelde konuşulmaya dayansa da birbirlerinden farklı olan yöntemler vardır. İşte bunlardan bazıları:

  • Fısıltı Pazarlaması (Buzz Marketing): İnsanların ürün veya marka hakkında konuşması için yapılan, dikkat çekici ve heyecan verici etkinlik, eğlence ve kampanyalar kullanılır.
  • Viral Pazarlama (Viral Marketing): Dijital ortamlarda karşımıza çıkan eğlenceli ve marka hakkında bilgi veren mesajlar kullanılarak yapılan pazarlamadır. İnsanlar kendileri yayarlar; reklam yoktur. Zorlama ya da samimiyetsiz durmazlar.
  • Marka Bloğu (Brand Blogging): Bloglar oluşturularak yapılır. Cesur ve açık bilgi paylaşım ruhuna sahip olunduğunu gösterir.
  • Topluluk Pazarlaması (Community Marketing): Markayla ilgilenen insanların kullanıcı grupları, forumlar ve fan kulüpleri aracılığıyla gerekli bilgi ve içerik sağlanarak bir araya toplanması ile yapılır.
  • Gönüllü Pazarlama (Evangelist Marketing): Gönüllü kişiler veya marka savunucularının yardımıyla yapılan pazarlamadır.
  • Referans Programları: Üründen veya hizmetten memnun kalan müşterinin görüşlerini arkadaşlarına ürünü kendisi referans olarak önermesidir.
  • Sohbet Oluşturma (Conversation Creation): Ürün, müşteriler ile birebir iletişim kurarak pazarlanır. “Canlı sohbet” bu gruba girer.
  • Sebep Pazarlama (Cause Marketing): Sosyal sorunlara destek olmak ve hayırseverlik amacı ile kâr amacı güdülmeden yapılan pazarlama türüdür. Sonuç olarak, o sebeplere inanan kişilerden destek ve saygı kazanılır.
  • Tabandan Pazarlama (Grassroots Marketing): Çok kişiye ulaşmak yerine daha az kişi ile daha etkili bir çalışma yürütmek amaçlanır. Bu yöntem ile dikkat küçük bir grubun üstüne çekilir ve seçilen bu küçük grubun mesajı daha çok kişiye yayması beklenir. Fakat burada kitle belirli bir profile sahiptir.

Ağızdan Ağıza Pazarlamanın Temel Özellikleri Nelerdir?

Ağızdan ağıza pazarlamayı (word of mouth marketing) diğer pazarlama yöntemlerinden ayıran temelde dört özelliği vardır:

  • Olay, müşteriler bazında gerçekleşir.
  • Ücretsizdir. Reklam işini müşteriler yapar.
  • Daha güven vericidir. Başkalarının deneyimlerini göz önünde bulundururuz ve bu yüzden bu pazarlama türü bize reklamlara kıyasla daha çok güven verir.
  • Müşteri, satış elemanı gibi davranır. Ürünün veya hizmetin reklamını yapar ve çevresine önerir.

Ağızdan Ağıza İletişimin Tam Tanımı Nedir?

Ağızdan ağıza iletişim, müşterilerin bir ürün ile ilgili olumlu ya da olumsuz deneyimlerini ve görüşlerini çevresi ile paylaşmalarıdır. Bilgi, medya yerine diğer kişilerden (aile, arkadaşlar, akrabalar, tanıdıklar) elde edilir. Kitle iletişim araçları yerine kişiler kullanılır. Genellikle sözlü iletişim kurulur ve birebirdir. Konuşmalar ve yazışmalar temeldir.

Ağızdan Ağıza İletişimin Avantajları Nelerdir?

İletişim hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. İnsanlarla ilişkilerimizde her zaman vardır ve yeri geldiğinde kararlarımızı da etkiler. Bir karar vermeden önce başkalarının fikirlerine danışır ve kararımız ona göre şekillenir. Bu da iyi bir pazarlama stratejisi ile pazarlama sektörünün işine yarar ve avantajlı bir durum haline gelir. Bu avantajlardan bazıları şunlardır:

  • İletişim birebir gerçekleştiği için daha güvenilir bir ortam vardır.
  • Daha inandırıcıdır. Tanıdığımız kişilere reklamlardan daha çok inanırız.
  • Daha az riskli olarak görülür. Çünkü bildiğimiz biri bize referans olmuştur.
  • Müşteri, eğer deneyimi olumluysa ürünü çevresine önerir ve böylece markaya potansiyel bir müşteri kazandırmış olur. Bu durum marka için tamamen maliyetsiz gerçekleşir.

Ağızdan ağıza pazarlama, günümüzde markaları başarıya ulaştıran önemli bir dijital pazarlama teknikleri arasındadır. Siz de işletmenizi veya markanızı bu yöntem ile bir adım öteye götürebilirsiniz. Bu pazarlama tekniğini Google pazarlama ve sosyal medya yönetimi gibi diğer stratejiler ile birleştirirseniz kısa zamanda daha etkili sonuçlar alabilirsiniz. Konu hakkında detaylı ve ücretsiz bilgi almak için Sertifikalı Google Adwords Reklam Ajansı Reaktif Dijital ile iletişime geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir