Dijital Yenilikler

Nöropazarlama Nedir?

Nöropazarlama, psikoloji dalı olan nöropsikolojiyi marketing çalışmalarında uygulayan bir pazarlama iletişimidir. Bilişsel ve pazarlama uyaranlarına verilen duygusal tepkileri inceleyen ve tüketicilerin satın alma kararlarını nasıl verdiklerini anlamaya çalışan bir pazarlama stratejisidir. Nöropazarlamada insan beyninin pazarlama uyaranlarına verdiği tepkileri ölçülür ve elde edilen veriler, tüketicinin hangi düşünceyle hareket ettiğini anlamak için kullanılır. Bu doğrultuda bilişsel faktörler göz önüne alınarak en iyi pazarlama stratejisi geliştirilir.

Nöropazarlama Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Nöropazarlama terimini ilk kez 2002 yılında Ale Smidts isimli Hollandalı bir iletişim teorisyeni kullanmıştır. Ancak bu pazarlama stratejisi ile ilgili yapılan çalışmalar, yaklaşık 10 yıl daha önceye dayanmaktadır. Nöropazarlama, 1990 yılında Harward Üniversitesi Profesörü Gerry Zaltman tarafından yapılan bir deneyle ortaya çıkarılan bir pazarlama stratejisidir.

Gerry Zaltman, insan beyninin sinirsel aktivitelerini araştırmak için fMRI (Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme) cihazıyla insanlar üzerinden birtakım deneyler yapmıştır. fMRI, mıknatıs veya elektrotlar ile beyindeki sinir hücrelerinin tetiklediği metabolik olayları ölçen bir gözlemleme cihazıdır ve tıpta beyin hareketlerini incelemek için kullanılmaktadır. Gerry Zaltman, soru sorduğu deneklerin cevaplarını fMRİ cihazı aracılığıyla inceleyerek beyin aktivitesi ve pazarlama uyaranları arasındaki korelasyonu anlamaya çalışmıştır.

Gerry Zaltman’ın bu çalışmaları nörobilim ve pazarlama arasındaki ilişkiyi kuvvetlendirmiş ve pazarlama stratejilerinde işe yarayacak olan nöromarketing isimli yeni bir strateji yaratmıştır. Bu strateji sadece pazarlama alanında değil, siyasi iletişimde de sıklıkla kullanılmıştır ve günümüzdeki önemli pazarlama stratejileri arasında yer almaktadır.

nöropazarlama nedir

Nöropazarlama Teknikleri

Noro pazarlama stratejisi ile etkili sonuç almak için belirli bir grup üzerinde deney yapmak gerekir. Örneğin;

  • Göz bebeği hareketleri izleme
  • Elektrotlar ile beyin aktivitelerini ölçme,
  • Duygusal tepkilerin yüze olan yansımasını tanımlama

gibi teknikler noro pazarlama sürecinde kullanılan yöntemlerdir. Geçmişte Campbell Soup Company, Cheetos ve Hyundai gibi markalar bazı kampanyalarında bu yöntemler ile deney yaptıktan sonra reklam stratejilerini oluşturmuştur. Ancak her biri son derece maliyetli olduğu ve uzun bir süreç gerektirdiği için daha basit yöntemlerle de nöropazarlama stratejisi oluşturabilir.

Nöropazarlama Stratejisinde Güven Oluşturmak

Nöropazarlamada önemli olan tüketicinin gerçekte ne düşündüğünü anlamaktır. Bunun için birtakım çalışmalar yapılmaktadır ancak deney yapıp uzun bir araştırma sürecine her zaman ihtiyaç olmayabilir. Çünkü güven oluşturan bir marka tüketici davranışlarını kendi lehine kolaylıkla çevirebilir.

Kullanıcı deneyimini güçlü hale getirmek, noropazarlama stratejisi için önemli bir husustur. Kullanıcı deneyimini daha iyi hale getirmek için her ayrıntının üzerinde önemle durmak gerekir. Bir e-ticaret sitesini düşünürsek, her şeyden önce güven vermelidir. Güven vermeyen bir işletme, hiçbir zaman başarılı olamaz. Güven odaklı bir pazarlama stratejisi için logo, yazı fontu, slogan gibi görsel etkenlerin üzerinde önemle durmak gerekir. Güven ortamı oluşturmak için ödeme metotları ve bilgi gizliliği gibi konularda da kullanıcılara net ve rahatlatıcı bilgiler verilmelidir.

nöropazarlama

Bir tüketiciyi satın almaya teşvik etmek için öncelikle o tüketicinin satın alma davranışının ardındaki nedenleri iyi anlamak gerekir. Bunun yolu da insan duygu ve düşüncülerini bilmek ve insanları iyi çözümlemekten geçer. İşte nöropazarlamanın ilgisi ve çalışma alanı insanları anlama, yönlendirme, analiz etme ve satın almaya teşvik etmek için kognitif (bilişsel) süreçler üzerine kuruludur.  

İşletmenizi Pazarlama İletişimi ile Güçlendirin

Her markanın geleceğini etkileyecek pazarlama stratejileri, hayatın dijitalleşmesi ile daha farklı bir boyut almıştır. Sosyal medya reklamları ve Google Ads kampanyaları günümüzde daha çok tercih edilse de nöro pazarlama stratejileri etkisini korumaya devam ediyor. Deneysel çalışmaları bir kenara bırakırsak; kullanıcı deneyimini güçlendirmek için güven mekanizmasını çalıştıran işletmeler, potansiyel müşterilerini satın almaya teşvik edebilir.

Siz de kendi işletmenizi ve markanızı öne çıkarmak için bilişsel stratejileri takip edebilirsiniz. Aynı zamanda reklam çalışmalarınızı dijital reklam kampanyaları ile destekleyerek işletmenizin kısa zamanda dikkat çekmesini sağlayabilirsiniz. Dijital kampanyalar hakkında bilgi almak isterseniz hemen tıklayın ve dijital kimliğinizin akılda kalıcı olma sürecini hızlandırın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir